KARDEŞ KISKANÇLIĞI

KARDEŞ KISKANÇLIĞI
Kıskançlık, kişinin değer verdiği insanları başkalarıyla paylaşamaması olarak tanımlanır. Kişiyi olumsuz tavırlar sergilemeye iten bu duygu, her yaşta görülebilir. Çocuklarda sıkça karşılaşılan bir durum olan kardeş kıskançlığı ise annelerin ve babaların endişe duyduğu konuların başında gelir. Genellikle büyük çocukta görülen kardeş kıskançlığı, yuvaya yeni bir bireyin dâhil olmasıyla ortaya çıkar. Çocuklar, kardeşin doğması ile daha az sevgi ve ilgi görecekleri noktasında endişe duymaya başlar. Bu durum da çocuklarda kardeş kıskançlığının başlamasına neden olur. Evrensel ve doğal bir duygu olan kardeş kıskançlığı, çocukların annelerini ve babalarını paylaşmak istememesinden kaynaklı ortaya çıkar. Bu noktada ebeveynlerin tutumlarındaki değişim, söz konusu duygunun şiddetini önemli ölçüde etkiler.

Kardeş Kıskançlığı Normal midir?
Kardeş kıskançlığı, birden fazla çocuğu olan hemen hemen her ailede görülen bir durumdur. Gayet normal karşılanan bu duygu, çocukların ebeveynlerini paylaşmak istememesinden kaynaklanır. Çünkü her çocuk için annesinin ve babasının sevgisi çok değerlidir. Özellikle bu noktada anne, deyim yerindeyse çocuğun dünyasıdır ve hatta en değerli varlığıdır. Kardeşin dünyaya gelmesiyle büyük çocuk annesinin sevgisini kaybetme korkusuyla baş başa kalır. Bu korku da çocuklar için oldukça acı verici ve zor bir durumdur.

Çocuklarda Kardeş Kıskançlığı Belirtileri Nelerdir?
Çocukların duyguları ve tutumları, kardeşin doğumuyla değişmeye başlar. Annenin ve babanın sevgisinin bölündüğünü düşünen çocuklar, bu duygu nedeniyle normalde yapmadıkları davranışları sergilemeye başlayabilirler.
Çocuk, en basit isteklerini bile öfke ve ağlama krizleri ile belirtir. Dikkat çekme çabasını beraberinde getiren bu durum, çocuğun huysuz bir tavır sergilemesine neden olur.
Kardeş kıskançlığı yaşayan çocuklar, evden uzaklaşmak istemezler. Kreşe veya okula giderken mızmızlanma kardeş kıskançlığının belirtileri arasındadır.
Çocuk içine kapanabilir. Kardeşin bulunduğu ortamdan uzaklaşma ve kendi başına vakit geçirmeye başlama kıskançlığa işaret eder. Kıskançlık nedeniyle büyük çocuk tıpkı kardeşi gibi başlar. Bu noktada biberonla beslenmek isteme ve bebek gibi konuşma gibi durumlar görülebilir.

Kardeş Kıskançlığı Durumunda Neler Yapılmalıdır?
Kardeş kıskançlığı sorunuyla baş etmeye çalışan ebeveynler için bu duruma karşı ne yapmaları gerektiği merak konusudur. Kardeş kıskançlığını engellemek için net bir formül olmasa da söz konusu duyguya karşı annelerin ve babaların uygulayabileceği bazı çözüm önerileri bulunur. Bu süreci daha kolay atlatmanıza yardımcı olacak kardeş kıskançlığı için önerileri şu şekilde sıralayabiliriz:
Çocuğunuzla aranızdaki iletişim ve sevgi bağını güçlendirmeye çalışın. Minik çocuğunuzu sevginiz ve ilginiz konusunda ikna edin.
Çocuğunuzla her zaman pozitif bir ruh hâli içinde diyalog kurun. Gülümsemek ve bol bol kahkaha atmak çocuklarda stresin azalmasına yardımcı olur.
Çocuğunuzla açık bir şekilde konuşmayı deneyin. Sabırlı olması gerektiğini net ifadelerle anlatarak gerçekçi bir yaklaşım benimseyebilirsiniz.

Psk.Beyzanur BOZKURT